ΔΙΟΡΘΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ – ΑΝΩΔΥΝΗ ΒΙΟΨΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ

article-diorthiko

Η βιοψία του προστάτη είναι σήμερα μια συνηθισμένη πράξη στην καθημερινότητα του ουρολόγου. Πάνω απο 10 χρόνια πριν, οι ενδείξεις για τη λήψη της βιοψίας του προστάτη ήταν διαφορετικές και αυτή συνοδευόταν από αξιόλογη νοσηρότητα. Απαιτούσε, εξάλλου, αξιόλογη εμπειρία και πολλές φορές οι ουρολόγοι ήταν συγκρατημένοι στη λήψη βιοψίας.

Η διορθική όμως προσέγγιση καθώς και η ανάπτυξη καινούριων εργαλείων για την λήψη ιστοτεμαχίων, όπως επίσης και η εφαρμογή του διορθικού υπερηχοτομογράφου (TRUS), με τη βοήθεια του οποίου αναγνωρίζονται ευκολότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ύποπτες περιοχές του προστάτη, άνοιξαν νέους δρόμους και διεύρυναν τις ενδείξεις για βιοψία του προστάτη. Παράλληλα, εμφανίστηκαν και νέες ενδείξεις εκτός αυτής για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη (CaP), όπως η παρακολούθηση ασθενών μετά από ακτινοβολία ή ριζική προστατεκτομή, για έλεγχο πιθανής υποτροπής.

Στην περίπτωση μιας μη φυσιολογικής δακτυλικής εξέτασης ή PSA, πριν αρχίσει οποιαδήποτε θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, θα πρέπει να αποκλεισθεί το προστατικό καρκίνωμα. Παρά το ότι δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος (screening) του καρκίνου του προστάτη μειώνει ουσιαστικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, πολλοί άνδρες ελέγχονται με δακτυλική εξέταση και PSΑ.  Αυτό δημιουργεί έναν μεγάλο αριθμό ασθενών με παθολογικά ευρήματα και πιθανώς ανάγκη για βιοψία. Ωστόσο, οι ενδείξεις για βιοψία του προστάτη συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού. Εξάλλου η εξατομίκευση για κάθε ασθενή είναι απαραίτητη, διότι κάποιοι από αυτούς είναι καλύτερο να μην υποβληθούν σε βιοψία μιας και το αποτέλεσμα της βιοψίας δεν θα άλλαζε την αντιμετώπισή τους.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΒΙΟΨΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;

Το Διορθικό Υπερηχογράφημα με την κατευθυνόμεη βιοψία του προστάτη γίνεται δια μέσου του ορθού. Είναι ακίνδυνη και απλή εξέταση του προστάτη αδένα. Χρειάζεται μία απλή προετοιμασία, είναι ανώδυνη και δίνει με μεγάλη ακρίβεια πληροφορίες για το μέγεθος του προστάτη αδένα αλλά και για ενδεχόμενες ύποπτες για καρκίνο περιοχές, με βάση την ηχογένεια και την αγγείωση του οργάνου.

Γίνεται με απλή μέθη, τελείως ανώδυνα, ώστε να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει καρκίνος του προστάτη σε περιπτώσεις με αυξημένο PSA ή ψηλαφητή σκληρία προστάτη στη δακτυλική εξέταση.

28 Μαρτίου 2017