ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εκτός από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την έκθεση σε τοξικά χημικά, η διατροφή παραμένει σημαντικός παράγοντας για την κατάσταση του σπέρματος. Μια υγιής και ισορροπημένη διατροφή είναι χρήσιμη για τη διατήρηση ή και τη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που τρώνε υγιεινές τροφές, όπως λαχανικά και φρούτα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν και πιο υγιές σπέρμα, ενώ οι άνδρες που τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας είναι πιο πιθανό να έχουν χειρότερη ποιότητα σπέρματος. Οι υδρογονάνθρακες, οι φυτικές ίνες, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη C, οι αντιοξειδωτικές ουσίες και το λυκοπένιο που υπάρχουν
κυρίως στα φρούτα και λαχανικά είναι υπεύθυνες για τη θετική επίδραση των τροφών αυτών. Αντίθετα, τα πολύ λιπαρά τρόφιμα και τα λιπαρά οξέα προσδίδουν αυξημένες θερμίδες και αυξάνουν το σωματικό βάρος.
Οι παχύσαρκοι άντρες έχουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που επιδρά αρνητικά στη λειτουργικότητα του σπέρματος. Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ζωικών πρωτεινών και τηγανητών λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα φαγητά με τα συντηρητικά και τα χημικά ξενοοιστρογόνα που περιέχουν επιδρούν αρνητικά στη γονιμότητα. Τα φυτοοιστρογόνα που περιέχονται στη σόγια σε φαγητά τύπου ‘fast food’ είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, όταν γίνεται υπερβολική κατανάλωση.
Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ μειώνει και την έκκριση της τεστοστερόνης. Το οινόπνευμα επίσης αυξάνει τον καταβολισμό της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα, και τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων με τη σειρά τους μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Μια μέτρια κατανάλωση, δηλαδή 1-2 ποτήρια την εβδομάδα θεωρείται ακίνδυνη, ενώ το κόκκινο κρασί φαίνεται να υπερέχει κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει.
Οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης στον οργανισμό (πάνω από 1-2 φλιτζάνια καφέ καθημερινά) αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος.
Μελέτες που έχουν πρόσφατα γίνει σε πειραματόζωα δείχνουν ότι μία διατροφή βασισμένη σε γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αναπαραγωγική μας ικανότητα.
6 Απριλίου 2017