Ακράτεια ούρων
Υπό φυσιολογικές συνθήκες η ουροδόχος κύστη έχει την ιδιότητα να αποθηκεύει τα ούρα που παράγονται από τους νεφρούς με διάταση του εξωστήρα μυ έως ότου η μέγιστη χωρητικότητα των ούρων φτάσει στο ποσό των 400-500 ml οπότε
Στην επιτακτική ακράτεια, τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η συχνουρία, η νυκτουρία και η έντονη και ακατανίκητη επιθυμία για ούρηση. Εδώ η ακούσια αποβολή των ούρων είναι συνέπεια της εκούσιας αδυναμίας αναστολής της σύσπασης του εξωστήρα μυ της κύστης. Μπορεί να υπάρχει υπερευαισθησία του μυ της κύστης, στην οποία οι ενεργητικές συσπάσεις του εξωστήρα μυ ξεπερνούν την αντίσταση της ουρήθρας και οδηγούν σε απώλεια ούρων. Ή μπορεί να υπάρχει ουρηθρική αστάθεια, δηλαδή σταθερή πίεση στον εξωστήρα μυ της κύστης αλλά με μικρότερη ουρηθρική πίεση από την ενδοκυστική.
Στην ακράτεια από υπερπλήρωση αναφέρονται για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την εμφάνιση της ακράτειας συμπτώματα όπως η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η ελάττωση της δύναμης και του μεγέθους της ακτίνας των ούρων, η σταγονοειδής ούρηση, το καύσος κατά την ούρηση και η νυκτουρία.. Η κατάσταση οφείλεται σε άτονη, χαλαρή κύστη, αποτέλεσμα πολλές φορές της παρουσίας υποκυστικού κωλύματος όπως, στενώματα ουρήθρας, καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, καρκίνος του προστάτη, βαλβίδες ουρήθρας κ.λπ., καταστάσεις οι οποίες προκαλούν απόφραξη στην έξοδο των ούρων και συσσώρευση μεγάλης ποσότητας υπολειπόμενων ούρων στην κύστη.
Ένα κατευθυνόμενο ουρολογικό ιστορικό είναι απαραίτητο για τη διερεύνηση τυχούσας υποκείμενης νόσου. Στην εξέταση από τον ουρολόγο περιλαμβάνεται η δοκιμασία της εγκράτειας με πρόκληση βήχα. Βασικές εργαστηριακές εξετάσεις περιλαμβάνουν τη γενική και την καλλιέργεια ούρων, το υπερηχογράφημα του ουροποιητικού, την κυστεογραφία, την ουροορομετρία και την ακτινογραφία ΝΟΚ. Επί κλινικών ενδείξεων ο ουρολόγος θα αποφασίσει τη διενέργεια κυστεοσκόπησης. Εάν το είδος της ακράτειας δεν τεκμηριώνεται με απλές διαγνωστικές μεθόδους, επιβάλλεται η διενέργεια πλήρους ουροδυναμικού ελέγχου από τον ειδικό ουρολόγο.
Η θεραπεία της ακράτειας εξαρτάται από τον τύπο. Η θεραπεία της ακράτειας από προσπάθεια διακρίνεται σε συντηρητική (ασκήσεις του πυελικού εδάφους, φάρμακα που αυξάνουν την αντίσταση της ουρήθρας) και σε χειρουργική. Τα τελευταία χρόνια η τοποθέτηση των ταινιών ελεύθερης τάσης (TVT) για ανάρτηση του κυστικού αυχένα στις γυναίκες αποτελεί την πλέον δημοφιλή, αναίμακτη και αποτελεσματική τεχνική με νοσηλεία μιας ημέρας και άμεσα αποτελέσματα, με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%.
Η θεραπεία της επιτακτικής ακράτειας είναι η φαρμακευτική με φάρμακα που έχουν σαν στόχο να μειώσουν τη σπαστικότητα της ουροδόχου κύστης και η χειρουργική σε ανθεκτικές καταστάσεις.
Στην ακράτεια από υπερπλήρωση αντιμετωπίζεται το υποκυστικό κώλυμα μετά από τοποθέτηση ουροκαθετήρα για την πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης. Όταν η ατονία της ουροδόχου κύστης είναι σημαντική, ο ασθενής ωφελείται από τη διενέργεια διαλειπόντων αυτοκαθετηριασμών της ουροδόχου κύστης ανά 3-6 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα της ακράτειας των ούρων μπορεί να λυθεί μετά από την κατάλληλη διαγνωστική προσέγγιση. Απαιτείται η συμβουλή του ειδικού ιατρού που θα καθορίσει τον τύπο της ακράτειας και θα συμβουλέψει για τη μέθοδο αντιμετώπισής της.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΥΡΩΝ (ΜΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΥΡΗΘΡΑΣ ΚΛΠ) ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ www.ΑΚΡΑΤΕΙΑ.GR
6 Απριλίου 2017