Φυσιολογία σύλληψης

Κατανοώντας τη γονιμότητα στους άνδρες

Το σπέρμα παράγεται μέσα στους όρχεις από εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται   υπό την επίδραση των ορμονών και . Η ορμόνη FSH διεγείρει την παραγωγή σπέρματος από τον όρχι, η δε LH διεγείρει την παραγωγή τεστοστερόνης της ορμόνης που είναι απαραίτητη για την δημιουργία των ανδρικών χαρακτηριστικών και την παραγωγή σπέρματος. Για την παραγωγή και ωρίμανση σπέρματος χρειάζονται περίπου 90 ημέρες. Το σπέρμα μεταφέρεται στην επιδιδυμίδα όπου και αποθηκεύεται. ΄Οταν γίνει η εκσπερμάτωση τα σπερματοζωάρια αναμιγνύονται με υγρό απο την σπερματική κύστη καθώς και με μια πυκνή ουσία απο τον προστάτη.

Η διαδικασία της ς ξεκινάει με την διαίρεσή τους σε πολλά ανώριμα σπερματοκύτταρα που λέγονται σπερματογόνια και προχωρούν σε διαδοχικά στάδια ωρίμανσης. Τα ώριμα κύτταρα ονομάζονται

σπερματοζωάρια. Το κατά την είναι πυκνό και ρευστοποιείται εντός 30 λεπτών έτσι ώστε να του επιτρέπεται να κινείται εύκολα μέσα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας για να φτάσει το ωάριο και να το γονιμοποιήσει.

Το σπερματοζωάριο αποτελείται από την κεφαλή και την ουρά. Για να γονιμοποιήσει επιτυχώς ένα πρέπει να είναι σε θέση να κινηθεί με τη βοήθεια της ουράς του μέσα από την τραχηλική βλέννα, να ταξιδέψει στη συνέχεια μέσα στη μήτρα και να φτάσει στη σάλπιγγα για να συναντήσει το ωάριο. Επίσης θα πρέπει να διαπεράσει το εξωτερικό του για να επελευθερώσει μέσα σε αυτό το που έχει στην του.

6 Απριλίου 2017