ΑΝΩΔΥΝΗ ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΟΥΡΗΘΡΟ-ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ

article_ourithrokisteoskopΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΑΝΩΔΥΝΗ ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΟΥΡΗΘΡΟ-ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ

Στο ιατρείο και την κλινική πραγματοποιείται ανώδυνα και χωρίς αιμορραγίες ο ενδοσκοπικός έλεγχος της ουρήθρας, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης με το πιο σύγχρονο εύκαμπτο κυστεοσκόπιο του οίκου Olympus Ιαπωνίας, που διακρίνεται από τη μικρή διάμετρο και το ατραυματικό άκρο Evolutiontip.

Τι είναι η ουρηθρο-κυστεοσκόπηση, ή κυστεοσκόπηση όπως αποκαλείται συνήθως.

Κυστεοσκόπηση ορίζεται η επισκόπηση της ουροδόχου κύστεως διαμέσου της ουρήθρας με την βοήθεια ενός εργαλείου, το κυστεοσκόπιο, το οποίο φέρει οπτική ίνα και είναι συνδεδεμένο με κάμερα. Εξετάζουμε το εσωτερικό της ουρήθρας, το εσωτερικό του προστάτη αδένα και την εσωτερική επιφάνεια της ουροδόχου κύστεως.

Ανάλογα με το είδος του κυστεοσκοπίου υπάρχει η άκαμπτη και η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση.

Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση είναι ανώδυνη, ατραυματική και μπορεί να πραγματοποιηθεί στο χώρο του ιατρείου ακόμη και σε έναν νεότερο ασθενή.

Η σημαντικότερη ένδειξη της κυστεοσκόπησης αποτελεί η διερεύνηση της αιματουρίας. Η εξέταση ενδείκνυται και σε περιπτώσεις δυσουρίας, εμμένουσας αιμοσπερμίας, προστατικών ενοχλημάτων, ουρηθρικού άλγους, ακράτειας κλπ, για διαπίστωση πιθανού στενώματος ουρήθρας, σύγκλεισης αυχένα ουροδόχου κύστης, θηλωμάτων και γενικότερα νεοπλασμάτων της ουροδόχου κύστης, φλεγμονών του προστάτη και της ουροδόχου κύστης κ.ά.

Ειδικά σε μία ανώδυνη, μακροσκοπική αιματουρία δηλαδή όταν κάποιος παρατηρήσει αίμα στα ούρα και δεν πονάει, επιβάλλεται να υποβληθεί σε κυστεοσκόπηση.

Flexible-CystoscopyΟ άνδρας δεν αναφέρει καθόλου πόνο, δεν χρειάζεται να διακόψει τυχόν αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα, ενώ η εξέταση γίνεται σε ύπτια θέση με εφαρμογή τοπικά στην ουρήθρα αναισθητικής γέλης ξυλοκαΐνης.

Η εξέταση προβάλλεται σε υψηλής ανάλυσης οθόνη και καταγράφεται σε αποθηκευτικό μέσο, την οποία ο ασθενής κρατάει στο αρχείο του σε ψηφιακή μορφή.

28 Μαρτίου 2017