TURis ΕΞΑΧΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ

article-turisΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Η Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) είναι η πιο κοινή αιτία διαταραχής της ούρησης στους άνδρες. Ο υπερπλαστικός ιστός συμπιέζει την ουρήθρα και οδηγεί σε συμπτώματα από το ουροποιητικό (LUTS) που μπορούν να διαφοροποιούνται σε ερεθιστικά και αποφρακτικά συμπτώματα. Αυτά επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ

Η κλασσική διουρηθρική προστατεκτομή (Transurethral resection of the prostate, TUR-P) αποτελεί την πλέον αποτελεσματική θεραπεία μέχρι σήμερα. Από τον Ιανουάριο του 2008 διεθνώς, και πρόσφατα και στη χώρα μας, η TURIS εξάχνωση του προστάτη με plasma προσφέρει μια ελάχιστα επεμβατική εναλλακτική λύση στην κλασσική διουρηθρική προστατεκτομή, η οποία ενισχύει σημαντικά την ασφάλεια στη χειρουργική αντιμετώπιση της καλήθους υπερπλασίας του προστάτη, χωρίς να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη της Ελβετίας (Dr Alexander Mueller, Triemli City Hospital) έδειξε πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος αυτή στην πραγματικότητα. Οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε επέμβαση εξάχνωσης του προστάτη με plasma, συνεχίζοντας παράλληλα να λαμβάνουν την από του στόματος αντιπηκτική αγωγή, που ενδεχομένως ελάμβαναν από πριν.

PLASMA-ΕΞΑΧΝΩΣΗ

Η plasma εξάχνωση αφαιρεί τον προστάτη γρήγορα και με ελάχιστη παραγωγή θερμότητας. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα σχεδόν χωρίς άμεση επαφή μεταξύ των ηλεκτροδίων και του ιστού και χωρίς τη δημιουργία υψηλής θερμότητας ( «ψυχρή εξάχνωση»). Με την εξάτμιση του υγρού από την κίνηση του υψηλής συχνότητας ρεύματος μέσα από το ηλεκτρόδιο της διπολικής διαθερμίας, παράγεται ένα λεπτό στρώμα αερίου γύρω από το ηλεκτρόδιο που του επιτρέπει να «γλιστρά» πάνω από τον ιστό («hovering technique»). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σταθερό περιβάλλον plasma. Η ενέργεια που εκπέμπεται από το plasma επιδρά στα πρώτα στρώματα των κυττάρων του προστάτη, με αποτέλεσμα να προκαλείται μία καλά περιγεγραμμένη τοπική εξαέρωση του προστατικού ιστού και τα παθολογικά υπερπλαστικά κύτταρα να διαλύονται ελεγχόμενα.

ΤΕΧΝΙΚΗ-ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Λόγω της ανάπτυξης του ηλεκτροδίου για την TURIS plasma εξάχνωση και της προσθήκης του στην γκάμα των ηλεκτροδίων TURIS, η μέθοδος αυτή συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της εξάχνωσης με τα οφέλη της διπολικής εκτομής. Το ηλεκτρικό ρεύμα περνάει απευθείας από το βρόγχο του ηλεκτροδίου προς το σωλήνα του ηλεκτροδίου, καθώς η ηλεκτρική αντίσταση του περιβάλλοντος αλατούχου διαλύματος είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τον ανθρώπινο ιστό (1:10). Έτσι, η τρέχουσα ροή του ρεύματος είναι τοπικά περιορισμένη και, σε σύγκριση με τη μονοπολική τεχνική, η διαρροή ρεύματος μειώνεται κατά 70%. Δεν απαιτείται τοποθέτηση γείωσης στον ασθενή, ενώ σημαντική είναι η μείωση του κινδύνου διέγερσης του θυροειδούς νεύρου. Επιπλέον, η χρήση του 0,9% διαλύματος χλωριούχου νατρίου θεωρητικά εξαλείφει τον κίνδυνο του επικίνδυνου συνδρόμου TUR.

Το υψηλής συχνότητας ρεύμα δημιουργεί ένα περιβάλλον plasma γύρω από το ηλεκτρόδιο. Η ενέργεια που εκπέμπεται από το πλάσμα απορροφάται από τον περιβάλλοντα προστατικό ιστό, γεγονός που οδηγεί σε ασφαλή εξάχνωση. Το βασικό είναι ότι με τη μέθοδο αυτή ο χειρουργός έχει μια σαφή εικόνα σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Ο ημισφαιρικός σχεδιασμός του ηλεκτροδίου της εξάχνωσης προσφέρει στο χειρουργό τη δυνατότητα να ελέγχει και να καθοδηγεί το ηλεκτρόδιο ακριβώς πάνω από τον ιστό που θέλει να εξαχνώσει. Μέσα από την εξάτμιση και την ταυτόχρονη ηλεκτροπηξία της επιφάνειας του ιστού, η αιμορραγία ως επί το πλείστον προλαμβάνονται, ενώ μετά την εξάχνωση απομένει μία ομαλή και ομοιόμορφη επιφάνεια του προστατικού αδενώματος. Εάν εμφανιστεί παρόλα αυτά αιμορραγία, αυτή μπορεί να σταματήσει γρήγορα χάρη στη μεγάλη επιφάνεια του ημισφαιρικού ηλεκτροδίου. Αυτό σημαίνει ότι, λόγω της εξαιρετικής ηλεκτροπηξίας, η plasma εξάχνωση είναι δυνατή ακόμη και σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας και σε αυτούς που λαμβάνουν ταυτόχρονα αντιπηκτικά. Η κλασσική διουρηθρική προστατεκτομή δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών υψηλού κινδύνου. Αντίθετα, στην περίπτωση της plasma εξάχνωσης οι ασθενείς μπορούν να συνεχίζουν την από του στόματος αντιπηκτική αγωγή.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα που προκύπτουν δείχνουν ότι η τεχνική της plasma εξάχνωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια. Στους ασθενείς της μελέτης, δεν εμφανίστηκε διεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά καμία αιμορραγία που να απαιτεί κάποια παρέμβαση ή ακόμα και μετάγγιση αίματος. Η plasma εξάχνωση του προστάτη φαίνεται να είναι χρήσιμη, ιδιαίτερα σε ασθενείς με αποφρακτική συμπτωματολογία που βρίσκονται υπό αντιπηκτική αγωγή και χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Αυτό με τη σειρά του βοηθά να μειωθεί το ποσοστό των θρομβοεμβολικών επιπλοκών.

Βασικά, η μέθοδος είναι στην πραγματικότητα κατάλληλη για όλους τους ασθενείς, επειδή – λόγω της ασφαλούς και αποτελεσματικής εκτομής του ιστού – συνδέεται με σύντομη διάρκεια καθετηριασμού και ως εκ τούτου σύντομη διάρκεια νοσηλείας. Ενώ οι συμβατικές μέθοδοι εξάχνωσης του προστάτη χρειάζονται πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας, η plasma εξάχνωση, παρά το γεγονός ότι είναι ήπια μέθοδος, επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά αφαίρεσης του προστάτη, με μεγάλη ταχύτητα και καλά θεραπευτικά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου ενδείκνυται σε ασθενείς με μικρούς και μεγάλους όγκους προστάτη.

7 Απριλίου 2017