ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ. Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ

FB_IMG_1498817372063Οι συχνότερες ουρολοιμώξεις στις γυναίκες είναι οι κυστίτιδες. Στην κυστίτιδα τα μικρόβια (με κύριο εκπρόσωπο το κολοβακτηρίδιο, γνωστό και ως E.Coli) εισέρχονται μέσω της μικρής σε μήκος ουρήθρας στη γυναίκα στην ουροδόχο κύστη.

Τα μικρόβια αυτά προκαλούν φλεγμονή, ερεθισμό δηλαδή στο βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, με αποτέλεσμα η γυναίκα να παρουσιάζει πόνο και αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά, αίσθημα καύσους ή πόνου κατά την ούρηση, συχνουρία και εμφάνιση αίματος στα ούρα.

Πολλές φορές η γυναίκα νιώθει ότι θέλει να ουρήσει αλλά δεν μπορεί, ενώ παρουσιάζει μέχρι και απώλεια ούρων. Μπορεί επίσης να παρατηρήσει δυσοσμία των ούρων, καθώς και θολά και σκουρόχροα ούρα. Η κυστίτιδα δεν συνοδεύεται από πυρετό.

Όταν μία γυναίκα παρουσιάσει για πρώτη φορά τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να μιλήσει στον ιατρό της (παθολόγο ή ουρολόγο), ο οποίος θα την εξετάσει και θα τη στείλει για γενική και καλλιέργεια ούρων. Ανάλογα με τα ευρήματα και το αντιβιόγραμμα θα συσταθεί η λήψη αντιβίωσης και μεγάλης ποσότητας υγρών. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά και συνήθως μετά από μία έως δύο μέρες τα συμπτώματα υποχωρούν.

30 Ιουνίου 2017