ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ

robotic_surgery_tableΕλάχιστα τραυματική και πλήρως αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Ριζική προστατεκτομή είναι η αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο του προστάτη είναι ότι, εφόσον ο καρκίνος είναι εντοπισμένος μόνο μέσα στον προστάτη, ο ασθενής που υποβάλλεται σε επέμβαση έχει σημαντική πιθανότητα να θεραπευτεί πλήρως.

Μόνο έπειτα από την πραγματοποίηση της επέμβασης μπορούμε να καθορίσουμε και να γνωρίζουμε με ακρίβεια το στάδιο και την επιθετικότητα του καρκίνου. Η τιμή του PSA, με μεγάλη πιθανότητα, θα πέσει στο μηδέν μέσα σε 4 εβδομάδες από την επέμβαση και θα παραμείνει μη ανιχνεύσιμη. Εάν ο καρκίνος ξαναεμφανισθεί, θα ανιχνευθεί μέσω του τεστ PSA, 3-5 χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα, και θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση επίσης διορθώνει οποιαδήποτε παρεμπόδιση στη ροή των ούρων από την κύστη.

Με τον όρο «ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική» εννοούμε τη χρήση ρομποτικών συστημάτων στη χειρουργική πράξη, με σκοπό τη διευκόλυνση και τελειοποίηση της χειρουργικής επέμβασης, προς όφελος του χειρουργού και του ασθενούς.

Η «ρομποτική χειρουργική», όπως πιο απλά ονομάζεται, αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και ενδοσκοπικής χειρουργικής. Κατά βάση είναι μία λαπαροσκοπική επέμβαση, που εκτελείται με τη βοήθεια του ρομπότ. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ελάχιστα τραυματική και επεμβατική χειρουργική μέθοδο, κατά την οποία οι χειρουργικοί χειρισμοί εκτελούνται με εξαιρετική ακρίβεια, με τη βοήθεια πολύ λεπτών και εύκαμπτων εργαλείων, τα οποία εισέρχονται στο εσωτερικό του σώματος του ασθενούς μέσα από μικροσκοπικές οπές στο δέρμα, αποφεύγοντας έτσι τις μεγάλες και επώδυνες τομές.

Το ρομποτικό σύστημα da Vinci είναι το πρώτο υπάρχον σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που έχει την έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (Food and Drug Administration, FDA) για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων.

Η ρομποτική χειρουργική όχι μόνο ενισχύει στον μέγιστο βαθμό τα θετικά αποτελέσματα και τα γνωστά σημαντικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής αλλά και προσθέτει νέα, πρωτόγνωρα και ευεργετικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα:

  • Ξεπερνιούνται οι φυσικοί περιορισμοί της λαπαροσκοπικής χειρουργικής (δισδιάστατη εικόνα, τρέμουλο και αστάθεια της εικόνας, μείωση των βαθμών ελευθερίας στην κίνηση του ανθρώπινου καρπού και χεριού και εργονομικά προβλήματα).
  • Τρισδιάστατη όραση, έγχρωμη εικόνα και μεγέθυνση μέχρι και 15 φορές, με αποτέλεσμα τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.
  • Επειδή οι χειρισμοί του χειρουργού στην κονσόλα μετατρέπονται πιστά σε κίνηση των χειρουργικών βραχιόνων και εξαλείφεται πλήρως ο φυσιολογικός τρόμος (τρέμουλο) των χεριών, εξασφαλίζεται μ’αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερη ακρίβεια και πρωτοφανής δεξιότητα στις χειρουργικές κινήσεις.
  • Εξαιρετική ευκολία πραγματοποίησης δύσκολων χειρουργικών χειρισμών.

Τα λαπαροσκοπικά εργαλεία των ρομποτικών βραχιόνων μπορούν να πραγματοποιήσουν όχι μόνο όλες τις κινήσεις που πραγματοποιεί το ανθρώπινο χέρι (7 βαθμοί ελευθερίας στην κίνηση), με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και δεξιότητα, αλλά και ταυτόχρονα να περιστρέφονται σχεδόν 360 μοίρες μέσα στο χειρουργικό πεδίο, ξεπερνώντας έτσι ακόμα και τις δυνατότητες κίνησης του ανθρώπινου χεριού.

  • Δυνατότητα να βλέπει ο χειρουργός άριστα σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμιά οπτική πρόσβαση και ταυτόχρονα να χειρουργεί σε απρόσιτα μέχρι σήμερα σημεία με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια.
  • Ο χειρουργός απολαμβάνει μεγαλύτερη άνεση και εργονομική ευκολία κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Κατά τη ρομποτική χειρουργική ο χειρουργός εκτελεί την επέμβαση καθιστός, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη χειρουργική και κλασική λαπαροσκοπική πρακτική. Το προσεκτικά σχεδιασμένο και άριστο εργονομικό περιβάλλον μειώνει τον κάματο του χειρουργού, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στον άρρωστο όσο και στον χειρουργό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δύσκολων και πολύωρων επεμβάσεων.

Στη ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή γίνονται ακόμα πιο εμφανή τα μοναδικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής τεχνολογίας. Οι κύριοι λόγοι της παγκόσμιας καθιέρωσης της ρομποτικής χειρουργικής στη ριζική αφαίρεση του προστάτη είναι:

  • Λόγω της τρισδιάστατης και μεγεθυσμένης όρασης από τη μία μεριά και της ακρίβειας και ελευθερίας των κινήσεων από την άλλη, που επιτρέπουν να χειρουργούμε σαν να βρίσκονται τα χέρια του χειρουργού μέσα στο σώμα του ασθενούς, οι πιθανότητες διατήρησης της εγκράτειας των ούρων και της στυτικής λειτουργίας είναι σημαντικά μεγαλύτερες σε σχέση με εκείνες μετά από απλή λαπαροσκοπική ή ανοιχτή επέμβαση.
  • Καλύτερη δυνατότητα ριζικής αφαίρεσης του προστάτη και των γειτονικών λεμφαδένων, όπου αυτό απαιτείται, με αποτέλεσμα λιγότερα προβλήματα υποτροπών και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιβίωσης, χωρίς σημεία της νόσου.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 2 με 3 ώρες, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτείται χορήγηση αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Για προληπτικούς λόγους μόνο, θα χρειαστεί να ζητηθεί από τους συγγενείς να προσφέρουν 1-2 φιάλες αίματος. Η παραμονή στο νοσοκομείο έπειτα από μια ριζική προστατεκτομή είναι σχετικά σύντομη, περίπου 1-3 ημέρες, ανάλογα και με τη γενική φυσική κατάσταση, πριν από το χειρουργείο. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο ασθενής επιστρέφει πολύ σύντομα στις καθημερινές δραστηριότητες. Χάρη στη λαπαροσκοπική μέθοδο, που είναι ελάχιστα τραυματική, ο πόνος μετά την επέμβαση είναι πολύ περιορισμένος, αντιμετωπίζεται με ελαφρά παυσίπονα και εξαφανίζεται πλήρως σε λίγες ημέρες. Αρχικά, εξαιτίας της επέμβασης και ανάλογα με την ηλικία και τη συνολική κατάσταση της υγείας, μπορεί ο ασθενής να αντιμετωπίσει ελαφριά διαρροή ούρων κατά το βήξιμο, το φτέρνισμα ή το γέλιο, που ωστόσο αντιμετωπίζεται, ώστε να μην δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα. Παγκοσμίως, το 70% των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ακράτειας τρεις μήνες μετά από τη χειρουργική επέμβαση, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 90% έξι μήνες μετά την επέμβαση. Το 95% των ασθενών δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ακράτειας έπειτα από 12 μήνες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων επιδιώκουμε τη διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων που είναι υπεύθυνα για τη στυτική λειτουργία. Εντούτοις, είναι σημαντικό ότι όλα τα άτομα μπορούν να γίνουν σεξουαλικά ικανά έπειτα από τη ριζική προστατεκτομή. Παγκοσμίως, το ποσοστό των ανδρών που έχουν φυσιολογική στύση 12 μήνες μετά από τη χειρουργική επέμβαση, φθάνει στο 50%.

Σε ριζική προστατεκτομή μπορούν να υποβληθούν όλοι οι ασθενείς με καρκίνο περιορισμένο στον προστάτη (έλλειψη μεταστάσεων στην αξονική τομογραφία κοιλίας και στο σπινθηρογράφημα οστών, PSA μικρότερο από 20ng/ml, και Gleason score μικρότερο από 9). Η δυνατότητα πραγματοποίησης επέμβασης σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, καθώς και σε ασθενείς με γενικά πολύ βεβαρημένη υγεία, εξαρτάται από τα αποτελέσματα επιπλέον εξειδικευμένων εξετάσεων και τη συνολική εκτίμηση της κατάστασης.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το βασικό πλεονέκτημα της ρομποτικής χειρουργικής είναι η άμεση εγκράτεια και η γρηγορότερη ανάρρωση της στυτικής λειτουργίας. Έτσι, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ρομποτική επέμβαση είναι πλήρως εγκρατείς αμέσως μετά την αφαίρεση του καθετήρα και δεν χρειάζονται καθόλου προστατευτικές πάνες ακράτειας.

Στην υπερσύγχρονη και πλήρως οργανωμένη κλινική μας χρησιμοποιούμε το σύγχρονο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci στις επεμβάσεις ριζικής προστατεκτομής με αυξημένη ασφάλεια, μικρότερη διάρκεια αναισθησίας, μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης και απώλειας αίματος, μείωση της περιόδου νοσηλείας και η επιτάχυνση της διαδικασίας ανάρρωσης.

da Vinci® Surgical System Videos

https://www.youtube.com/watch?v=mIbquVk06mM

 

7 Απριλίου 2017