ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ

Τι πρέπει να κάνουν οι άνδρες για να αυξήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης;
Tα πιο υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης παρατηρούνται στην ηλικία των 18 ετών, ενώ μετά την ηλικία των 40 η μείωσή της κάθε χρόνο είναι αναπόφευκτη. Oι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι αρκετοί. Η υπερβολική και χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, οι διάφορες ουσίες (ναρκωτικά, στεροειδή, ηρεμιστικά) και η παχυσαρκία αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες που αν αντιμετωπιστούν προλαμβάνεται η μείωση της ορμόνης στον άνδρα.

Αν τα χαμηλά της επίπεδα οφείλονται σε παθολογικά αίτια (π.χ. κάποιο νόσημα των όρχεων, μείωση της ορμονικής παραγωγής λόγω ηλικίας, χρόνια νοσήματα όπως η νεφρική ανεπάρκεια και οι παθήσεις του ήπατος) πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό και ενδεχομένως να χορηγηθεί από το γιατρό θεραπεία με υποκατάστατα τεστοστερόνης. Το σίγουρο είναι ότι η λήψη τεστοστερόνης όταν δεν υπάρχει έλλειψη δεν πρέπει να γίνεται γιατί εγκυμονεί κινδύνους.

Το κάπνισμα ευθύνεται για την μείωση του επιπέδου

της τεστοστερόνης στο αίμα, επηρεάζοντας έτσι την ανάπτυξη του σπέρματος. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί έτσι να οδηγήσει σε αύξηση της τεστοστερόνης.

Βασική σύσταση είναι και ο περιορισμός του αλκοόλ, καθώς το οινόπνευμα επηρεάζει και αυτό την τεστοστερόνη με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής της και τη μείωση της σεξουαλικής ικανότητας.

Οι παχύσαρκοι άνδρες μπορεί να έχουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του σπέρματος, και συνεπώς ο έλεγχος του βάρους είναι επιβεβλημένος.

Η διακοπή τυχόν φαρμάκων ή χαπιών με ορμόνες και αναβολικών θα αποκαταστήσει στα φυσιολογικά τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η σωστή διατροφή, η μη αποφυγή γευμάτων και ο καλός ύπνος αποτρέπουν την πτώση των επιπέδων της.

Πάντως, βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής μας (σωστή διατροφή, καθημερινή άσκηση, αποβολή του στρες), μπορούμε να διατηρήσουμε τα επίπεδά της υψηλά και να καθυστερήσουμε το ρυθμό μείωσής της.

6 Απριλίου 2017