ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΌταν εντοπιστεί η πέτρα, η μετέπειτα αντιμετώπιση θα εξαρτηθεί κυρίως από το μέγεθος και τη θέση της.

Μικρές πέτρες με διάμετρο μικρότερη των 4 χιλιοστών έχουν πιθανότητα 90% αυτόματης αποβολής και συνήθως ο άρρωστος τις ουρεί χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω αντιμετώπιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις τηρούμε στάση αναμονής, περιμένουμε δηλαδή έως και 10 ή 20 μέρες. Συνήθως χορηγούμε κατά το διάστημα της αναμονής φαρμακευτική αγωγή με ένα φάρμακο που χαλαρώνει τον ουρητήρα και κάνει πιο εύκολο να πέσει η πέτρα.

Αν ο λίθος είναι μεγαλύτερος ή ο πόνος επιμένει παρά τη συντηρητική θεραπεία ή υπάρχει πυρετός, μπορεί να απαιτηθούν, ανάλογα με την περίπτωση, πιο σύνθετες λύσεις, όπως:

 

• Εξωσωματική λιθοτριψία (ESWL)
• Ουρητηροσκόπηση και αφαίρεση του λίθου με λαβίδα ή ενδοσωματική λιθοτριψία με laser.
• Τοποθέτηση pig-tail (ένας εσωτερικός μικρός σωλήνας που τοποθετείται με κυστεοσκόπηση, η μία άκρη του είναι στο νεφρό και η άλλη φτάνει στην κύστη ώστε να μπορούν να περνούν τα ούρα χωρίς πρόβλημα).

• Διαδερμική νεφρολιθοτριψία (PCNL)

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ?

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΙΘΟΥΑν ο άρρωστος δει το λίθο, είναι σημαντικό να τον κρατήσει και να ζητηθεί χημική ανάλυση. Αυτό είναι σημαντικό για τη μελλοντική πρόληψη, καθώς ξέρουμε ότι η πλειοψηφία των ασθενών κάποια στιγμή ξαναδημιουργούν λίθους. Έτσι, ανάλογα με τη σύσταση του λίθου, υπάρχουν τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται. Αν για παράδειγμα η πέτρα έχει σύσταση οξαλικού ασβεστίου, ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τροφές πλούσιες σε οξαλικά, όπως σπανάκι, φράουλες, σοκολάτες, ανθρακούχα ποτά και φασόλια.

 

3 Μαΐου 2017