ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη αυξάνεται όταν άνδρες που ζουν σε περιοχές με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου μεταναστεύουν σε περιοχές του πλανήτη με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης.

Συγκεκριμένα, ο δυτικός τρόπος ζωής, ο οποίος συνήθως συνοδεύεται από διατροφή πλούσια σε θερμίδες και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, έχει επισημανθεί ως ο κύριος παράγοντας συμβολής στην αυξανόμενη εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

FB_IMG_1496168522029Αρκετοί παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής και διατροφής έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Το λυκοπένιο (αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στη ντομάτα) και το σελήνιο (φυστίκια, θαλασσινά κ.α.) μπορεί να ασκήσουν προστατευτική δράση. Το ίδιο ισχύει και για την καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και D και την κατανάλωση πράσινου τσαγιού (μια συνήθεια των Γιαπωνέζων), οι οποίοι παρουσιάζουν χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος και η καθημερινή κατανάλωση υψηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης.Συγκεκριμένα, άτομα που καταναλώνουν προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης προχωρημένου καρκίνου του προστάτη. Τα υψηλά δε επίπεδα σωματικής δραστηριότητας στους άνδρες άνω των 65 ετών, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

30 Μαΐου 2017