ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η προσπάθεια για την θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας παρουσιάζει δυσκολίες και σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί απογοητεύσεις. Συνήθως η διαδικασία απαιτεί χρόνο και τα αποτελέσματά της δεν φαίνονται άμεσα. Χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 3 μήνες (1 κύκλος σπερματογένεσης) μετά την ολοκλήρωση μιας θεραπείας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει βελτιωθεί η ποιότητα του σπέρματος.

ΘΕΡΑΠΕΥΣΙΜΗ ΑΙΤΙΑ

Όταν εντοπίζεται μία συγκεκριμένη, θεραπεύσιμη αιτία, ο ιατρός συστήνει την αντίστοιχη αγωγή. Η θεραπεία μπορεί να είναι:

  • Φαρμακευτική – σε περιπτώσεις φλεγμονής, ορμονικών διαταραχών ή στυτικής δυσλειτουργίας (π.χ. αντιβιοτικά, ορμονικά σκευάσματα κλπ)
  • Χειρουργική – σε περιπτώσεις απόφραξης (διάνοιξη αποφραγμένων αγωγών του γεννητικού συστήματος)
  • Αποκατάσταση κιρσοκήλης

Εφ’ όσον το ιστορικό της συζύγου το επιτρέπει, το ζευγάρι

μπορεί στη συνέχεια να προσπαθήσει να συλλάβει με φυσικό τρόπο.

ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Αν ο ιατρός κρίνει ότι υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης, με βάση το ατομικό ιστορικό του εξεταζομένου, ακολουθείται μια εμπειρική αγωγή. Θεραπευτικά σχήματα τέτοιου τύπου περιλαμβάνουν συνήθως την χορήγηση αντιοεξιδωτικών ουσιών και ορμονών.

Αν η αγωγή αποδώσει, τότε το ζευγάρι θα έχει βελτιωμένη πιθανότητα σύλληψης, είτε φυσιολογικά είτε με υποβοηθούμενο τρόπο.

ΜΕΘΟΔΟΙ Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Στις περιπτώσεις όπου, παρά τα θεραπευτικά μέτρα, η ποιότητα του σπέρματος παραμένει χαμηλή, προσφέρεται η εναλλακτική της υποβολής του ζευγαριού σε τεχνικές Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπως η ενδομήτρια σπερματέγχυση, η κλασική μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης ή η μικρογονιμοποίηση.

Οι τεχνικές αυτές, δεν θεραπεύουν την αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας, αλλά ‘παρακάμπτουν’ το πρόβλημα, παρέχοντας στο ζευγάρι την δυνατότητα να επιτύχει γονιμοποίηση, ακόμα και όταν η ποιότητα του σπέρματος είναι εξαιρετικά χαμηλή.

ΔΩΡΕΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ – ΥΙΟΘΕΣΙΑ

Στις μέρες μας, η αντιμετώπιση του φαινομένου της ανδρικής υπογονιμότητας παραμένει ανέφικτη σε ελάχιστες πλέον περιπτώσεις, κατά τις οποίες είναι αδύνατο να βρεθούν σπερματοζωάρια στο εκσπερμάτωμα και στους όρχεις. Η ανδρική ‘στειρότητα’ χαρακτηρίζει περιστατικά όπου τα σπερματοπαραγωγικά κύτταρα των όρχεων είτε δεν αναπτύχθηκαν, είτε υπέστησαν ολική και ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Για τα ζευγάρια αυτά, τα οποία επιθυμούν να αποκτήσουν οικογένεια, η λύση μπορεί να είναι η εφαρμογή μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με δωρεά σπέρματος ή η υιοθεσία.

6 Απριλίου 2017