ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

ΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Χαμηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών σχετίζεται με χαμηλή αναπαραγωγική ικανότητα στο σπέρμα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε δύο κέντρα υπογονιμότητας στην Ισπανία.

Οι άνδρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά οξέα έχουν χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος από αυτούς που τρώνε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά λαμβάνουν με τον τρόπο αυτό αντιοξειδωτικές ουσίες.

Οι ερευνητές έχουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχοληθεί με τη σχέση των διατροφικών συνηθειών και της έκθεσης στο χώρο εργασίας με την επίδραση

στην ποιότητα του σπέρματος των ανδρών που προσέρχονται σε κλινικές γονιμότητας.

Ο στόχος ήταν να διαπιστωθεί εάν μια υψηλότερη ή χαμηλότερη πρόσληψη βιταμινών, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά, μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος. Αυτά τα μόρια, τα οποία υπάρχουν σε τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή, πιπεριές και σπανάκι, έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του επιπέδου του οξειδωτικού stress που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος, καθώς και τη βελτίωση των παραμέτρων του σπερμοδιαγράμματος όπως την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Από τα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας που προσήλθαν στην κλινική γονιμότητας, οι άντρες με καλή ποιότητα σπέρματος έτρωγαν περισσότερα λαχανικά και φρούτα (περισσότερες βιταμίνες, φυλλικό οξύ και ίνες και λιγότερη ποσότητα πρωτεϊνών και λιπών) από τους άνδρες με χαμηλής ποιότητας σπέρμα.

6 Απριλίου 2017