ΠΥΡΕΤΟΣ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΑΪΟ COVID-19 Ή ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ; ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΟΛΟΓΟ

Τα πιο συχνά συμπτώματα της λοίμωξης από τον κοροναϊό COVID-19 είναι ο πυρετός (99%), η κόπωση (70%), ο ξηρός βήχας (60%), η μυαλγία (35%) και η δύσπνοια (31%) .
Η γνώση των συμπτωμάτων και η συχνότητά τους είναι υψίστης σημασίας για όλους τους γιατρούς, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών ειδικοτήτων, που μπορεί να έρθουν … αντιμέτωποι με τη λοίμωξη από COVID-19 στην καθημερινή τους πρακτική…

Όσον αφορά τους ουρολόγους, μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποια άμεση επίδραση του COVID-19 στο ουροποιογεννητικό σύστημα, εκτός από κάποιες εργασίες που υποστηρίζουν δυνητική επίδραση στη σπερματογένεση και επακόλουθη υπογονιμότητα, κάτι που χρήζει περαιτέρω έρευνας.
Ωστόσο, οι ουρολόγοι μπορούν να συμμετέχουν στην αρχική αξιολόγηση ασθενών που προσέρχονται με πυρετό χωρίς άλλα συμπτώματα της λοίμωξης από COVID-19, που συχνά εκλαμβάνεται ως λοίμωξη από το ουροποιητικό (ουρολοίμωξη – ουροσήψη). Η απόδοση του πυρετού σε ουρολοίμωξη θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από την προηγούμενη εισαγωγή ουρολογικών συσκευών, όπως καθετήρων για την ανακούφιση από απόφραξη των ούρων.

Η τοποθέτηση ουρητηρικών stents ή καθετήρων νεφροστομίας για αντιμετώπιση απόφραξης από λίθους ή στένωση του ουρητήρα είναι συχνές ουρολογικές επεμβάσεις. Η επιμόλυνση αποτελεί συχνή επιπλοκή των συσκευών αυτών, οδηγώντας ενδεχομένως σε κατάσταση σήψης. Η σοβαρότητα της ουροσήψης εξαρτάται κυρίως από την ανταπόκριση του ασθενούς: οι ηλικιωμένοι ασθενείς, οι διαβητικοί, οι ανοσοκατασταλμένοι και οι ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνο είναι συνήθως επιρρεπείς. Ο πυρετός ή η υποθερμία, η λευκοκυττάρωση ή η λευκοπενία, η ταχυκαρδία και η ταχύπνοια είναι σημάδια συστηματικής φλεγμονής, πιθανώς ουρολογικής προέλευσης.

Η διεργασία της ουροσήψης και των συστηματικών συμπτωμάτων της μπορεί αρχικά να αλληλοεπικαλύπτεται με αυτά που είναι χαρακτηριστικά της λοίμωξης από COVID-19. Η άμεση διαφορική διάγνωση θα μπορούσε να επιταχύνει τη θεραπεία και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας χαμένης ή καθυστερημένης διάγνωσης λοίμωξης από COVID-19.

Τα εργαστηριακά ευρήματα μπορεί να είναι ο οδηγός της διαγνωστικής διερεύνησης στο πρόβλημα αυτό. Η λεμφοπενία (70%), ο παρατεταμένος χρόνος προθρομβίνης (58%), η αυξημένη γαλακτική αφυδρογονάση (40%) είναι χαρακτηριστικές της λοίμωξης από COVID-19. Αντίθετα, η αύξηση της προκαλσιτονίνης μπορεί να χαρακτηρίσει την παρουσία ουροσήψης. Η προκαλιτονίνη, το αδρανές προ-πεπτίδιο της καλσιτονίνης, είναι μη ανιχνεύσιμη σε υγιείς ανθρώπους. Οι Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας δηλώνουν ότι τα επίπεδα θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά τη διάρκεια σοβαρών γενικευμένων λοιμώξεων βακτηριακής, παρασιτικής και μυκητιακής προέλευσης, ενώ τα επίπεδα της προκαλσιτονίνης είναι μέτρια ή δεν αυξάνονται σε περίπτωση ιογενών λοιμώξεων.

Συμπερασματικά, η πιθανή αλληλοεπικάλυψη του κλινικού συνδρόμου COVID-19 με διαφορετικές καταστάσεις – όπως η ουρολοίμωξη και ουροσήψη – θα πρέπει να αναγνωρίζεται άμεσα κατά την πρώτη παρουσίαση του περιστατικού. Η ταχεία διάγνωση και απομόνωση των περιπτώσεων COVID-19 – που αποτελεί βασική παρέμβαση για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μέσω επιβράδυνσης της διάδοσης – βασίζεται στην κατάλληλη προετοιμασία και εκπαίδευση όλων των γιατρών για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς πανδημίας.

https://www.europeanurology.com/covid-19-resourc

 

24 Μαρτίου 2020