Ποιες τροφές βλάπτουν το σπέρμα;

Η υπογονιμότητα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει το 15% όλων των ζευγαριών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Ο ανδρικός παράγοντας, όπως η κακή ποιότητα του σπέρματος, ευθύνεται για περίπου το 25%των περιπτώσεων.
Σήμερα, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του σπέρματος και η γονιμότητα, πολλές κλινικές προτείνουν απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής του ζευγαριού, όπως αυξημένη σωματική δραστηριότητα, η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ή γιόγκα για να μειώσουν το άγχος.
Συχνά, δίνονται επίσης συμβουλές για μείωση της πρόσληψης αλκοόλ και καφεΐνης. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη τεκμηριωμένων στοιχείων για τον ρόλο της διατροφής στην ποιότητα του σπέρματος.


Ερευνητές από τη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Rovira i Virgili (URV) διεξήγαγαν την πρώτη συστηματική ανασκόπηση όλων των μελετών παρατήρησης για τη σχέση της διατροφής με την ποιότητα του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα.
Men-Seven-Foods-To-Boost-Your-Sperm-CountΤα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χαμηλή ποιότητα σπέρματος είναι αντιστρόφως ανάλογη με μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ορισμένα αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, β-καροτένιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, κρυπτοξανθίνη και λυκοπένιο), άλλες βιταμίνες (βιταμίνη D και φυλλικό οξύ) και χαμηλά κορεσμένα λιπαρά οξέα και trans-λιπαρά.
Τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και το αποβουτυρωμένο γάλα συσχετίστηκαν θετικά με διάφορες παραμέτρους ποιότητας του σπέρματος. Αντίθετα, οι πλούσιες σε επεξεργασμένα κρέατα,  τρόφιμα σόγιας, πατάτες, πλήρη γαλακτοκομικά δίαιτες, που περιλάμβαναν επίσης τυριά, καφέ, αλκοόλ, ποτά και πολλά γλυκά έχουν συσχετισθεί με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος σε μερικές μελέτες.
Anti-CancerΣύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη τους έδωσε μια περιεκτική επισκόπηση της υπάρχουσας έρευνας σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα και υπογραμμίζουν ότι με την προσήλωση σε μια υγιεινή διατροφή, π.χ. μεσογειακή διατροφή, οι άνδρες θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του σπέρματός τους και τη γονιμότητα των συντρόφων τους.

https://www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=44304%3Apoies-trofes-vlaptoun-to-sperma&catid=402%3Athelo-na-gino-mama&Itemid=239

2 Ιουλίου 2017