Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ Covid-19 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΝΔΡΙΚΗ ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑ, ΛΕΝΕ ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από μια ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nanjing στην Κίνα διαπίστωσε ότι ο ιός Covid-19 θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε άνδρες ασθενείς που έχουν μολυνθεί….

Η ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Wang, διευθυντή του Τμήματος Ουρολογίας στο Νοσοκομείο Suzhou, έγραψε ότι οι άνδρες ασθενείς που πάσχουν από Covid-19 μπορεί να εμφανίσουν στειρότητα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ιός Covid-19 επιτίθεται στο μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτασίνης σε διάφορα κύτταρα και όργανα του ανθρώπου.
Η έρευνα δείχνει ότι ο κοροναϊός προκαλεί βλάβες στους ιστούς των όρχεων, που είναι πλούσιοι σε υποδοχείς ACE2, ειδικά στα κύτταρα των νεφρικών σωληναρίων, τα κύτταρα Leydig και τα κύτταρα των σπερματικών σωληναρίων στους όρχεις.

Η έρευνα δεν έχει αξιολογηθεί σε μεγάλες μετα-αναλύσεις, αλλά 11 μελέτες σχετικά με το πώς ο coronavirus επιδρά στους ACE2 υποδοχείς έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα μέχρι στιγμής.

Η ομάδα των ερευνητών που δημοσίευσαν τη μελέτη συμβουλεύει τους κλινικούς ιατρούς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη νεφρική λειτουργία των ασθενών που έχουν μολυνθεί, καθώς ορισμένα από τα αντιιικά φάρμακα είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν νεφρική τοξικότητα και επιδεινώνουν τη νεφρική λειτουργία, που έχει ήδη υποστεί βλάβη από τον ιό.

Συμβούλευσαν επίσης τους κλινικούς ιατρούς να δώσουν προσοχή στον κίνδυνο ορχικής βλάβης όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας αλλά και κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

https://www.medrxiv.org/conte…/10.1101/2020.03.21.20037267v1

25 Μαρτίου 2020