ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ. ΠΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΙΝΑΙ;

Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν σημαντικό σύμμαχο για τη γονιμότητα του άνδρα και της γυναίκας. Πρόκειται για μία οικογένεια βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων ουσιών, που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από την βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι τελευταίες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να καταστρέψουν τις κυτταρικές δομές.

Στην καθημερινή ζωή, οι ελεύθερες ρίζες παράγονται από κάθε δραστηριότητα του σώματος, όπως για παράδειγμα κατά την παραγωγή ενέργειας, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες. Λέγεται μάλιστα ότι κάθε κύτταρο του σώματος δέχεται επίθεση περίπου 10.000 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας από ελεύθερες ρίζες,  επιταχύνοντας την διεργασία της γήρανσης. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες ανακόπτοντας την περαιτέρω βλάβη και προστατεύοντας την κυτταρική υγεία.

Τα αντιοξειδωτικά δρουν ως ένας μηχανισμός άμυνας που “απασφαλίζει” τις ελεύθερες ρίζες. Είναι ένα είδος “αστυνομικής δύναμης” μέσα στο σώμα. Συλλαμβάνουν τις ελεύθερες ρίζες όπου και αν βρίσκονται, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να μην μπορούν να εξαπλωθούν και να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα. Όταν ένα αντιοξειδωτικό συναντηθεί με μία ελεύθερη ρίζα, την “αγκαλιάζει” και την μετατρέπει  στην ουδέτερη μοριακή της μορφή. Αποδυναμώνεται με τον τρόπο αυτό η ελεύθερη ρίζα και δεν είναι ικανή πλέον να προκαλέσει βλάβη.

Γιατί όμως τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά και απαραίτητα για τη γονιμότητα;

Πρέπει να σημειωθεί ότι όταν το DNA δέχεται επίθεση μπορεί να παρουσιάσει μεταβολές. Το DNA των δύο γονέων αποτελεί το μελλοντικό αποτύπωμα του παιδιού.  Ένα κατεστραμμένο DNA μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πιθανότητα αποβολής και  προβλημάτων ανάπτυξης του εμβρύου.  Πολλές έρευνες άλλωστε έχουν αναδείξει τη συσχέτιση του οξειδωτικού stress που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες με την ανδρική υπογονιμότητα.  Για αυτό το λόγο, μελέτες έχουν δείξει ότι είναι σημαντικό και οι δύο γονείς να λαμβάνουν ένα αντιοξειδωτικό σύμπλεγμα στη σωστή αναλογία κατά την προσπάθεια της σύλληψης.

20 Ιουνίου 2017